Theatergarage is groene long in stenen stad

Theatergarage is groene long in stenen stad

Automobilisten zetten hun auto in een parkeergarage bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de begane grond. Maar parkeer ook eens de auto op de bovenste laag van de parkeergarage naast het Stadstheater en kunstencentrum DE KOM. Als je daar hebt geparkeerd kun je de grote cascadetrap naar beneden nemen met zicht op het Stadsplein en het mooie Stadshuis. De afdaling naar straatniveau is een belevenis op zich.

Grote uitdaging
De architecten wilden van deze parkeergarage echt iets bijzonders maken; de garage grenst immers aan het Stadsplein. Ook hadden zij de ambitie om in Nieuwegein de eerste CO2 neutrale parkeergarage van Europa te maken.

Wand van bamboe in bakken
Om deze ambitie te verwezenlijken is er een wand gecreëerd met bamboe in bakken. In dit ‘verticale park' bevinden zich de liften en de trap. De parkeerlagen hebben aan deze kant bovendien glazen balustrades met een groene bamboeprint. Het groene karakter wordt 's avonds nog eens versterkt door groene led verlichting. ‘Zo ervaar je de parkeergarage dag en nacht als groene long in de stenen stad.’

Theatrale uitstraling
De zij- en achterkant van de garage is voorzien van een aluminium hekwerk in bamboevorm. ‘Op die manier krijgt de hele parkeergarage een theatrale uitstraling.' Het idee van een bamboewand aan de kant van het Stadsplein ontstond volgens de architect al brainstormend. ‘We wilden een beeld creëren dat compleet tegenovergesteld is aan wat je van een parkeergarage verwacht. Zo kwamen we op het idee groen toe te voegen op deze plek.’ Het werd bamboe omdat dit ook nog eens nog eens heel goed CO2 en fijnstof opneemt. Nieuwegein heeft met de bijzondere groene ontsluitingszone een primeur. ‘In Rotterdam staat wel een parkeergarage met een soort klimop er tegenaan. Maar dat is geen gebruikerszone zoals in ons ontwerp.’

Frits van Dongen en Patrick Koschuch
Frits van Dongen, ex-rijksbouwmeester, is medeoprichter en partner van de Architekten Cie. in Amsterdam. Spraakmakende ontwerpen van zijn hand zijn onder meer De Landtong op de Kop van Zuid in Rotterdam, woongebouw The Whale in het havengebied van Amsterdam en het hoofdkantoor van Cap Gemini in Utrecht. Koschuch gaf als projectarchitect leiding aan het projectteam dat onder supervisie van Frits van Dongen heeft gewerkt aan het ontwerp voor het theatercomplex met bovengrondse parkeergarage.

Tags