In aanbouw
Icoon Fase In aanbouw

Kabels en leidingen in Stationsgebied en City West

Een grote ontwikkeling in City Nieuwegein is de vernieuwing van het Stationsgebied. Hier komt een nieuw tram- en busstation, woongebouwen met 467 nieuwe woningen en goede fiets- en looproutes. Daar lees je op de projectpagina Stationsgebied meer over. Maar voor de bouw van de woningen en het nieuwe tram- en busstation kan beginnen, moet eerst alles onder de grond in orde worden gemaakt. We vertellen je graag wat er gaat gebeuren. 

Actueel

In het Stationsgebied en City-West wordt nu gewerkt aan het leggen van het nieuwe riool, kabels en leidingen. Dit zijn kabels en leidingen voor onder andere stadsverwarming, water, elektriciteit en internet. Deze zijn nodig voor de nieuwe en bestaande woningen en om de nieuwe trambaan aan te leggen. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk tegelijk uitgevoerd. Op deze manier hebben omwonenden en bezoekers zo kort mogelijk hinder van de werkzaamheden.

Begin oktober 2021 start aannemer Siers Leiding-Montageprojekten naast de Kapittelstede met de aanleg van de stadsverwarming. De Kapittelstede zelf blijft bereikbaar. Deze aanleg start bij de aansluiting van de Zuidstedeweg op de Kapittelstede. Er wordt in de richting van het tramspoor gewerkt. De aanleg van dit stuk stadsverwarming neemt ongeveer zeven weken in beslag. In de week van 4 oktober gaan de werkzaamheden van start. Ze eindigen naar verwachting in de week van 22 november.

Heb je een melding, tip of vraag over de werkzaamheden? Doe dan een melding via de meldknop hiernaast. Bij calamiteiten rondom de aanleg van de kabels en leidingen, neem contact op met de uitvoerder van Siers Leiding-Montageprojekten via het noodnummer 06-14 74 15 08.

Stand van zaken

In het P-west gebied worden de kabels en leidingen in een ring om het gebied gelegd. Hierdoor liggen ze niet in de weg voor de nieuwbouw en het groen dat hier later komt.

Het riool, de kabels en de leidingen worden door meerdere aannemers aangelegd. Onder het bestaande spoor bij de Weverstede zijn inmiddels leidingen door de grond onder de trambaan door geduwd. Deze zijn direct lang genoeg gemaakt om ook onder de nieuwe trambaan door te komen. Hierdoor hoeven er in de toekomst niet opnieuw werkzaamheden uitgevoerd te worden. Bekijk onderstaande video om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Voor de overige kabels en leidingen wordt de weg open gegraven. De aannemer graaft hiervoor een brede sleuf in de grond waarna de kabels en leidingen op hun plek worden gelegd. De leidingen voor de stadsverwarming zijn van staal. Deze moeten aan elkaar gelast en geïsoleerd worden. Dit neemt meer tijd in beslag. De werkzaamheden lopen door tot de zomer van 2022.

Wie werken hier? 

Aannemers Siers, Kouwenberg en Van den Heuvel leggen in opdracht van de gemeente Nieuwegein de nieuwe kabels en leidingen aan.

Duurzaam rioleringssysteem 

We willen van City Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland maken. In City West zorgen we bijvoorbeeld dat de riolering die we nu aanleggen voorbereid is op de toekomst. Dus als er nieuwe woningen op aangesloten worden. Ook worden de kabels en leidingen worden zo gelegd dat er genoeg plek is voor de wortels van toekomstig groen.

We leggen een gescheiden rioleringssysteem aan. Hiermee kan licht en zwaar vervuild water gescheiden worden afgevoerd. Zwaar vervuild water is bijvoorbeeld het toiletwater en het keukenwater, waar meer dan alleen water en sop wordt doorgespoeld. Dit water wordt afgevoerd naar rioolwaterzuivering Klaphek. Het lichtvervuilde water is het douchewater. Dit water kan in City worden gezuiverd. Na zuivering wordt het gebruikt om het groen en de planten in City water te geven en om het toilet door te spoelen. Op deze manier wordt hier geen drinkwater aan verspild.

Op de hoogte blijven over de bouw in dit gebied? Abonneer je op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Iets melden?

Wij proberen je zo goed mogelijk te informeren, maar soms gaan dingen niet zoals gepland. Heb je een melding over een bouwproject, overlast of een positieve noot? Doe dan hier een melding.

Melden

City Nieuwegein

Op deze website informeert de gemeente Nieuwegein je graag over alle ontwikkelingen in het stadscentrum. Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn voor nog meer City nieuws!

Infocentrum

Vragen over City? Loop binnen bij het Infocentrum. We helpen je graag! Bekijk hier alle contactmogelijkheden.

Privacybeleid | Alleen anonieme cookies